Spółkę mleczarską w Królówce założono w 1888 r. z inicjatywy ówczesnego proboszcza ks. Franciszka Pawlikowskiego, który chciał przysłużyć się lokalnej społeczności dając jej możliwość konkretnego źródła utrzymania. Mleczarnia od 1896 r. funkcjonowała jako spółka mleczarska, następnie spółdzielnia, a po II wojnie światowej działała w ramach okręgowej spółdzielni mleczarskiej. Rok po utworzeniu spółka mleczarska przyjmowała 67 tys. litrów mleka rocznie, w 1900 już 206 tys. a w 1930 716 tys. litrów. W pomieszczeniu gdzie działała przetwórnia zachowały się szklane probówki, butelki i urządzenia sprzed stu lat wykorzystywane w pierwszej mleczarni w Galicji. Na uwagę zasługują stare zdjęcia dokumentujące pracę w spółdzielni a szczególnie wirówki do mleka sprowadzone tu z Wiednia. Górną część zabytkowego budynku, który rozpoczęto budować w 1902 r. zajmowały biura, w dolnej odbywał się proces przetwarzania dostarczanego mleka. W Królówce produkowano także wszelkie wyroby mleczarskie: maślanki, śmietany, sery a także masło, które trafiało na stół samego cesarza Franciszka Józefa.
Muzeum Mleczarstwa Królówka
Beacon