Podstawą wyposażenia kuchni są meble z początku XX w. wykonane przez oświęcimskiego stolarza. W skład kompletu wchodzą: kredens z charakterystyczną wysuwaną z blatu stolnicą, stół, stolik, dwa krzesła, dwie szafki. Na centralnym miejscu w kuchni postawiony jest stół, na blacie którego znajdują się kopie oryginalnych przepisów kulinarnych Marii Longchamps de Berier- Bukietyńskiej z przełomu XIX i XX w. W kredensie wyeksponowano liczne kuchenne drobiazgi: formy do wypieku ciast i babeczek, w tym także dziewiętnastowieczną formę na budyń z kaszy i jarzyn, sztućce, metalowe puszki na herbatę, pojemniki na pieprz i sól, metalowy młynek do mielenia kawy oraz szklane słoje i syfony do wody oraz stołową zastawę. Niezwykle ciekawa jest pochodząca z XIX w. maszynka do palenia kawy tzw. „kawiarka”, używana w domu do samodzielnego wypalania kawy ziarnistej. W kąciku „łazienkowym” eksponowana jest drewniana umywalnia z podnoszonym blatem, na której stoi fajansowa misa i dzban na wodę, mydelniczka, przybory toaletowe, w tym szczotka do włosów wykonana z naturalnego włosia (lata 20 XX w.), pędzel i mydło do golenia firmy Majde z Warszawy. Całość dopełniają tary do prania.
Kuchnia Zamek Oświęcim
Beacon