Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Karczma U Wnuka Zakopane

Karczma U Wnuka Zakopane

Słoneczny dzień. Drewniana jednopiętrowa karczma z użytkowym poddaszem, stromym dachem pokrytym gontem, stoi przy ulicy, częściowo na chodniku. Przed nią tablica z napisem Karczma u Wnuka, otwarty parasol i ogrodzenie z drewnianych sztachet ze słupkami z kamieni. Po lewej stronie wysokie drzewo i przed nim ogródek z kwiatami. Za karczmą wysokie drzewo, po prawej ulica i za nią inne zabudowania. Na niebie niegroźnie jasne chmury.

ul. Kościeliska 8, 34-500 Zakopane Region turystyczny: Tatry i Podhale

tel. +48 182064167
Tu mieściła się pierwsza restauracja w Zakopanem i najstarsza restauracja na Podhalu, pierwszy sklep, urząd pocztowy, a nawet kasyno. Karczma była też jednym z pierwszych piętrowych domów na Podhalu. Budynek jest jedną z zabytkowych, drewnianych chałup góralskich w Dolinie Kościeliskiej.

Karczmę w 1850 roku wybudował Józef Krzeptowski, brat Sabały, czym udowodnił, że zakopiańscy budarze potrafią wznosić duże, piętrowe domy w tradycyjnej konstrukcji zrębowej. Budynek stanął przy ulicy Kościeliskiej, za starym kościółkiem i plebanią na Pęksowym Brzyzku. Odo 1870 rok do końca XIX wieku w pomieszczeniach na parterze mieściła się karczma i sklep, prowadzone przez Samuela Riegelhaupta, żydowskiego przedsiębiorcę z Nowego Targu. Później był tu pierwszy urząd pocztowy, a po przebudowie w 1874 roku również pierwsze kasyno Towarzystwa Tatrzańskiego oraz czytelnia z biblioteką. W 1904 roku założono tu Związek Górali, później przekształcony w Związek Podhalan.

Po ślubie w 1907 roku wnuczki Józefa Krzeptowskiego z Janem Wnukiem, restauratorem lwowskim ze stażem w kuchniach paryskich, małżonkowie założyli karczmę słynną na całym Podhalu, która stała się ulubionym miejscem spotkań górali podhalańskich. Gościła też wielu znakomitych gości i mieszkańców Zakopanego, między innymi: Walerego Eljasza-Radzikowskiego, Tytusa Chałubińskiego, Jana Kasprowicza, Władysława Orkana, Helenę Modrzejewską, Karola Estreichera, Mieczysława Pawlikowskiego, Wincentego Witosa, Kazimierza Przerwę-Tetmajera i innych, których nazwiska wiążą się z najdawniejszymi czasami odkrywania Zakopanego.

W okresie PRL-u lokal prowadził PSS Społem, a po 1989 roku prywatny dzierżawca. W 2020 roku obiekt przeszedł gruntowny remont, między innymi wymieniono dach i część szczytów.

Obecnie w budynku mieści się najstarsza w Zakopanem regionalna restauracja, w której zabytkowych wnętrzach przygrywa góralska kapela i podawane są tradycyjne dania kuchni góralskiej.


Powiązane treści