Fasola Piękny Jaś

woreczki fasoli ułożone w koszyczku wiklinowym
Dolina Dunajca to jeden z piękniejszych regionów turystycznych naszego kraju. Nic więc dziwnego, że te tereny upodobał sobie Piękny Jaś.

Piękny Jaś zakochał się w tym regionie ze względu na położenie i warunki tutaj panujące. Odpowiada mu prawie wszystko. Plantacje są położone dosyć nisko, otoczone zalesionymi wzniesieniami, dzięki temu są osłonięte od silnego wiatru, a tego Jaś bardzo nie lubi. Specyficzna gleba doliny dostarcza mu wszystkich minerałów i składników, żeby się pięknie rozwijać. No i tutejsi ludzie, którzy potrafią o niego odpowiednio zadbać. Dzięki temu Piękny Jaś należy do największych wśród gatunku tycznej fasoli. Jego nasiona osiągają długość 3-4 centymetrów, mają nerkowaty kształt, cienką i błyszczącą skórkę. Smakuje słodkawo, a jego konsystencja jest delikatna. Ponadto, posiada większą zawartość magnezu, białka i błonnika. To wszystko sprawiło, że Piękny Jaś przebojem wszedł na europejskie salony. W 2011 roku otrzymał certyfikat unijnego produktu chronionego. Zgodnie z tym mogą go uprawiać rolnicy z 11 gmin w powiecie tarnowskim, nowosądeckim, brzeskim (Czchów, Gródek nad Dunajcem, Gręboszów, Pleśna, Radłów, Tarnów, Wierzchosławice, Wietrzychowice, Wojnicz, Zakliczyn, Żabno). Jaśkowa kuchnia jest naprawdę bardzo bogata i nie ogranicza się tylko do nieśmiertelnej fasolki po bretońsku. Można się o tym przekonać podczas dorocznego święta Pięknego Jaśka, które odbywa się w Zakliczynie na przełomie sierpnia i września. Można wtedy degustować jaśkowe pasty do chleba, pasztety, rolady, pierogi, kotlety i uwaga… wódkę fasolową.

Multimedia


 
Pobierz bezpłatną aplikację VisitMałopolska
 
Android
Apple iOS
Windows Phone
<
>
   

Powiązane treści