Pstrąg Ojcowski
32-047 Ojców
Region turystyczny: Jura Krakowsko-Częstochowska
Stawy pstrągowe w Ojcowie swój wyjątkowy charakter zawdzięczają malowniczej lokalizacji, naturalnemu mikroklimatowi oraz krystalicznie czystej i dobrze natlenionej wodzie z potoku Młynówka. Połączenie tych czynników, a w efekcie imitacja górskiego potoku czyli naturalnego środowiska pstrągów potokowych, stwarza doskonałe warunki do hodowli. Pstrąg ojcowski był tu hodowany w okresie międzywojennym. Pierwsza pstrągarnia powstała tu w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy objęły w dzierżawę Magda Węgiel z córką Agnieszką Sendor. Dzięki ciężkiej pracy i pełnemu zaangażowaniu z sukcesem udało im się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego, a zarazem stworzyć wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu i doznań kulinarnych. Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Miejsce skąd pochodzi i gdzie można go spróbować należy do najpiękniej położonych i najsmaczniejszych miejscówek w regionie. Pstrągi wędzone i grillowane serwowane są w sercu Doliny Prądnika, na ternie ściśle chronionym przyrodniczo, w ogródku grillowym. Specjalnością jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Ryby podawane są z lokalnym pieczywem, winem z miejscowych winnic, pysznymi i zdrowymi sokami, wodami mineralnymi z małopolskich źródeł oraz piwa z regionalnych browarów. Pstrąg Ojcowski nie tylko wyjątkowo smakuje, ale także inspiruje…
Pstrąg ojcowski został wyróżniony w konkursie Turystyczne Skarby Małopolski w 2021 roku w kategorii W gościnie oferta kulinarna.