Bacówka Bronisława Stopki Jordanów
Jordanów
Region turystyczny: Beskid Żywiecki i Orawa
Przygodę z owcami zaczął 30 lat temu, a połowę tego czasu spędził na Mąkaczu koło Jordanowa, gdzie prowadzi bacówkę. Wcześniej wypasał na Dolnym Śląsku, w pobliskich Lachowicach, rodzinnej Maruszynie. W sezonie pasterskim opiekuje się blisko półtysiącem owiec, które należą do hodowców z różnych stron Podtatrza. Bronisław Stopka zamiłowanie do owiec odziedziczył po ojcu, który też zajmował się tą profesją. Juhasił i bacował m.in. w Bieszczadach i Jaworkach. Potem już poszedł na swoje i zaczął bacować właśnie w rejonie małego znanego w Małopolsce miasteczka Jordanów. O szczegółach wytwarzania oscypka i innych owczych serów nie chce mówić zbyt wiele, bo jak twierdzi ich głęboki smak to tajemnica rodzinna. Choć oczywiście wszystkie owcze przysmaki wytwarzane są zgodnie z tradycyjną recepturą, a ta która dotyczy oscypka w ogóle chroniona jest unijnymi przepisami. Nie ma więc tutaj mowy o pełnej dowolności i możliwości kupienia czegoś, co nie będzie przypominało oscypka. Sam wrzecionowaty kształt tego legendarnego sera jest zarezerwowany dla oryginalnego produktu. Większa dowolność możliwa jest w przypadku popularnych gołek i tutaj sposób ich wytwarzania może się na poszczególnych bacówkach sporo różnić.