Facebook link

Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej imienia Stanisława Czernieckiego Chrostowa - Obiekt - VisitMalopolska

Powrót

Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej imienia Stanisława Czernieckiego Chrostowa

Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej imienia Stanisława Czernieckiego Chrostowa

Muzeum Książki Kucharskiej
32-742 Chrostowa Region turystyczny: Pogórza
tel. +48 123858771
Czy wiecie, że rosół można przyrządzać na szesnaście sposobów? Opisał je Stanisław Czerniecki już w roku 1682 w "Compendium Ferculorum – Albo Zebranie Potraw". Absolutnie wyjątkowy jest fakt, że ta pierwsza polska książka kucharska została napisana przez sekretarza i kuchmistrza Lubomirskich na zamku w Wiśniczu.

Dziedzictwo to także potrawy regionalne, o receptury których powinniśmy dbać, tak by nie zostały zapomniane. Tak jak rosół polski, który jest pierwszą pozycją w najstarszej polskiej książce kucharskiej. Nie trzeba umieć przyrządzać go na szesnaście sposobów, warto jednak pamiętać, że bogate korzenie kulinarne związane są właśnie z Wiśniczem. Nic więc dziwnego, że to właśnie tutaj, na terenie Pogórza Wiśnickiego, powstało Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego. Ma ono  propagować wiedzę na temat polskiej sztuki kulinarnej, kuchni narodowej, regionalnej i lokalnej oraz promować  "Compendium Ferculorum – Albo Zebranie Potraw". W Muzeum można zapoznać się z licznymi polskimi publikacjami kulinarnymi i na podstawie przepisów w nich zawartych nauczyć się samodzielnie pod okiem eksperta przygotować wybraną potrawę.