Facebook link

Bacówka Wojciecha Komperdy Czorsztyn - Obiekt - VisitMalopolska

Powrót

Bacówka Wojciecha Komperdy Czorsztyn

Bacówka Wojciecha Komperdy Czorsztyn

Bacówka Wojciecha Komperdy Czorsztyn
Czorsztyn Subregion turystyczny: Tatrzański
Wojciech Komperda to baca pełną piersią. W jego rodzinie bacowali ojciec i dziadek, a także… teść. – Chcąc nie chcąc, żeniąc się z moją kobietą, trzeba było pomyśleć o stadku – śmieje się gospodarz.
Komperda wypasa swoje owce w Czorsztynie w Pienińskim Parku Narodowym, przy szlaku turystycznym na Trzy Korony. Przy stadku liczącym ponad 800 sztuk potrzebuje czterech juhasów, ale i sam nie ma lekko. Wstaje o 4 rano, ale jak powtarza, świat jest najpiękniejszy, gdy budzi się do snu. Jak robi się smakowity oscypek? – Dobrze, czysto i solidnie – mówi Komperda. Jego produkty smakował nawet Aleksander Kwaśniewski, były prezydent Polski, któremu baca zawiózł sery do pałacu prezydenckiego. Swoje oscypki promuje też na targach międzynarodowych, był m.in. w Turynie. Włosi byli zachwyceni.