Facebook link

Paryja Gospodarstwo Agroturystyczne i Stajnia Koni Ołpiny - Obiekt - VisitMalopolska

Powrót

Paryja Gospodarstwo Agroturystyczne i Stajnia Koni Ołpiny

Paryja Gospodarstwo Agroturystyczne i Stajnia Koni Ołpiny

Drewniany parterowy dom w kształcie tradycyjnej chaty wiejskiej
Ołpiny 512, Ołpiny Region turystyczny: Pogórza, Tarnów i okolice
tel. +48 692756540
W widłach dwóch potoków, pod skalistym wzgórzem położone są przytulne, drewniane zabudowania gospodarstwa „Paryja”. Nazwa gospodarstwa ma typowo regionalny charakter, Paryją nazywano kiedyś miejsce odludne, leżące w dolinie, gdzie kończy się droga. Galicyjski krajobraz kulturowy pełen jest drewnianych kościółków, czuwających na rozdrożach kapliczek oraz uroczych małych miasteczek jak Biecz, Ciężkowice, Tuchów czy Ryglice.
„Paryja” to czynne, ponad 19-hektarowe ekologiczne gospodarstwo rolne, gdzie hoduje się konie małopolskie i uprawia pszenicę orkisz. Do wyłącznej dyspozycji Gości oddana jest drewniana, stylowo wykończona chałupa, z pełnym wyposażeniem kuchni i dużą, otwartą werandą. W „Szopie Tradycji” znajduje się wystawa etnograficzna przedmiotów gospodarstwa domowego, a przed chałupą – wiata ogniskowa, staw, kwieciste kaczeńcowe łąki i prawie pionowe, skaliste wzgórze. Poza pobytem w tradycyjnym obejściu można skorzystać z jazdy konnej, uprawiać wspinaczkę skałkową, przyjemnie spacerować czy przemierzać ciekawe trasy rowerowe. Gospodarz, autor książki pt.: „Ginące zawody Pogórza”, wprowadzi Gości podczas warsztatów w świat dawnych obyczajów i rzemiosł takich jak kołodziejstwo, budownictwo drewniane czy lepienia z gliny. W kuchni, opalanej drewnem, przyrządzane są wyborne wiejskie jadła: prołzioki, paciary czy postny żur. Znajomość języków obcych: rosyjski, niemiecki. „Gdy Babcia i Dziadek dziećmi byli” To unikatowe miejsce w Małopolsce, gdzie można poczuć atmosferą wiejskiego życia. Paryja przypomina, jak żyło się tu ponad pół wieku temu, prezentuje rzeczywistość i wartości pokolenia naszych dziadków. Starszym przywołuje ich własne wspomnienia, młodszym pokazuje jak wyglądało życie ich przodków. To miejsce polecane szczególnie dla tych z Państwa, którzy nie boją się pomieszkać w wiejskiej chałupie, skosztować wiejskiego jadła, chcą poznać dawne zwyczaje, obejrzeć zgromadzone narzędzia niezbędne w wiejskim gospodarstwie oraz posłuchać opowieści o życiu na polskiej wsi z początku XX wieku. Gospodarstwo otwarte jest na przyjmowanie Gości w okresie świąt, wzbogacając ich pobyt w tradycyjne przygotowania i obrzędowość. Na Gości czeka m.in. nocne wyjście na Pasterkę, noworoczne „drobowanie”, przemarsz w orszaku Trzech Króli, wyprawa po bagnięta i trzcinę do palmy, wielkoczwartkowe palenie Judasza, dożynkowy kołacz na Matki Boskiej Zielnej czy tłuste zapusty. Oferta ta skierowana jest szczególnie do rodzin i grup przyjaciół. Pobyty 3-dniowe cenie 250 zł (od piątku wieczorem do popołudnia w niedzielę). W ramach pobytu Gospodarze zapewniają dodatkowe atrakcje: Piątek – tradycyjna wieczerza wraz z warsztatami kulinarnymi „Od mąki do chleba” (prołzioki, paciara i kawa zbożowa). Sobota – zwiedzanie obejścia, „Szopy Tradycji” i objazd po polach zaprzęgiem konnym lub wierzchem, warsztaty żniwne „Od snopa do mąki” (młócenie cepami, odwiewanie ręczne i młynkiem, mielenie ziarna w żarnówce, przesiewanie na sitach), wieczorne ognisko z pieczonymi ziemniakami i jabłkami. Niedziela – tradycyjne śniadanie, piesze wyjście do kościoła połączone z opowieściami o okolicy, niedzielny rosół, odpoczynek. Co roku z końcem czerwca organizowane są tu „Sianokosy”, a początkiem sierpnia – „Żniwa w Paryji”, podczas których można poznać typowe prace polowe: od koszenia zboża poprzez wiązanie snopów, kopienie kop, juzynę w polu, zwózkę wozem drabiniastym, aż do młócenia cepami i odwiewania młynkiem. Żniwom towarzyszą występy zespołów folklorystycznych, przejażdżki zaprzęgiem konnym, kiermasze i warsztaty (zielarskie, kręcenia powrozów, wicia wieńca dożynkowego) oraz wieczorna biesiada z kapelą ludową.