Facebook link

U Kazika Orawka - Obiekt - VisitMalopolska

Powrót

U Kazika Orawka

U Kazika Orawka

Żółty murowany budynek wśród drzew
Orawka 84, Orawka Region turystyczny: Beskid Żywiecki i Orawa
tel. +48 182652349
tel. +48 668387960
Obiekt położony na Orawie, nieopodal przejścia granicznego w Chyżnym, wśród krajobrazów utkanych drewnianymi kościołami, dzwonnicami, przydrożnymi, kamiennymi figurkami i krzyżami. Goszcząc „U Kazika”, pośród niezniszczonej przyrody można do woli rozkoszować się pięknymi widokami na Tatry i Babią Górę. Gospodarze – rodowici górale orawscy – zapraszają na spotkania z wciąż żywą, bogatą tradycją i twórczością ludową.

Kuchnia pełna jest regionalnych wyrobów i potraw, można tu skosztować takich specjałów jak oscypki, korboce, moskole, domowe wędliny i sery. Gospodyni przyrządza posiłki z sercem, jak dla przyjaciół.

Gospodarze kultywują lokalne tradycje i obrzędy, na co dzień przybierają stroje góralskie, posługują się góralską gwarą. Chętnie spędzają czas ze swoimi Gośćmi, traktując ich jak rodzinę. Do wieczornych biesiad, urządzanych często w domu lub ogrodzie, przygrywa rodzinny zespół góralski.

 

„Tradycyjne Święta na Orawie”

„U Kazika”, niezwykle tradycyjnie obchodzone są święta Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Spędza się je w rodzinnej atmosferze przy zachowaniu orawskich tradycji, regionalnych potraw i muzyce na żywo.

W góralskiej tradycji, Boże Narodzenie to najpiękniejsze i najbardziej rodzinne święto w roku. Wiąże się z nim wiele zwyczajów, jak wspólne ubieranie choinki, wieczerza wigilijna na której serwowanych jest min. 12 potraw (m.in.: zupa śliwkowa z chałuśkami, podpłomyki, kołoc świąteczny, dziadkowe żołędzie), dzielenie się opłatkiem i składanie sobie życzeń. Po wieczerzy następuje wspólne kolędowanie i wyprawa na Pasterkę, uroczystą mszę świętą odprawianą o północy z 24 na 25 grudnia.

Święta Wielkiej Nocy to wielkie przygotowania w tradycji góralskiej, poprzedzone Wielką Sobotą. W tym dniu święci się w kościele przygotowane na tą okazję potrawy w koszyczkach tzw. „Święconkę”. Nie może w nich zabraknąć „pisanek” – specjalnie na tę okoliczność zdobionych jajek, symbolu życia, baranka z ciasta, wędlin, chrzanu, soli i chleba. Wielka Niedziela rozpoczyna się od uroczystego śniadania, podczas którego spożywa się przysmaki z koszyczka. Na świątecznym obiedzie podawane są: zupa krzonówka z jajkiem i kiełbasą, baba wielkanocna, zawijańce, chleb na liściu z kapusty.

Drugi dzień świąt to „Lany Poniedziałek” czyli „Śmingus-Dyngus”, w którym to chłopcy oblewają dziewczęta wodą. Przepowiednia mówi, że im mocniej oblana panna, tym większe ma szanse na szybkie zamążpójście.

Święta Bożego Narodzenia – pobyty 4-dniowe (od obiadokolacji 23.XII do obiadu 26.XII). W ramach pobytu Gospodarze zapewniają dodatkowe atrakcje:

  • ubieranie choinki, wspólna uroczysta kolacja wigilijna rozpoczęta modlitwą, łamaniem opłatka, kolędowanie przy muzyce na żywo, spotkanie ze świętym Mikołajem, wyjście na Pasterkę do zabytkowego kościółka,
  • spacer po okolicy, pokazanie piękna regionu i przybliżenie historii,
  • wieczór biesiadny z zespołem góralskim.

Święta Wielkanocne – pobyty 4-dniowe (od obiadu w piątek do obiadu w poniedziałek). W ramach pobytu Gospodarze zapewniają dodatkowe atrakcje:

  • malowanie pisanek, przygotowanie koszyczka Wielkanocnego, wspólne wyjście do kościoła,
  • uroczyste śniadanie Wielkanocne, spacer po okolicy,
  • opowieści o symbolice wody w tradycji Wielkiego Piątku, Wielkiej Soboty.