Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Bacówka Jana Lupy Konina

Bacówka Jana Lupy Konina

Kocioł do podgrzewania mleka nad paleniskiem w bacówce.

Konina Region turystyczny: Gorce i Beskid Wyspowy

tel. +48 886222566
Jan Lupa to jeden z nielicznych baców na limanowszczyźnie. Tym bardziej więc warto go odwiedzić jeśli chcemy wypoczywając w tej części Małopolski skosztować oryginalnych serów owczych wprost z górskiej bacówki.

W Koninie tylko on wypasa owce i produkuje oscypki. Baca jest bardzo popularny w swoich okolicach. Znają go zarówno mieszkańcy okolicznych miejscowości, ale też turyści, którzy zjeżdżają do Koninek na podbój górskich szlaków na terenie Gorczańskiego Parku Narodowego.

— To bardzo zajęty człowiek. Do domu wraca o godz. 22, a już o 4 rano wychodzi z owcami – mówią o nim w rodzinnym domu. Pasterstwo, a więc m.in. prowadzenie w sezonie letnim bacówki to jego pasja i całe życie. Konina zaś to miejscowość położona na północnych stokach Gorców, wszystko wskazuje, że nazwa miejscowości wzięła się od kun a została założona przez cystersów. Warto dodać, że praktycznie od zawsze miejscowa ludność żyła z pasterstwa, a to jak widać przetrwało w tym regionie do dzisiaj. Chociaż bacówka funkcjonująca w tradycyjny sposób w tej części Małopolski jest w zasadzie jedna, ale oferująca znakomite wyroby z mleka owczego. Tradycyjny oscypek to jeden z przysmaków wytwarzanych tutaj wedle tej samej receptury co i na Skalnym Podhalu czy np. w Pieninach. Ale to tylko jeden z wielu owczych serów dostępnych na bacówce Jana Lupy.


Powiązane treści