Bacówka u Harnasia Marcówka
Marcówka 84, 34-210 Marcówka
Region turystyczny: Gorce i Beskid Wyspowy
„Bacówka u Harnasia” z 1882 r. to jedyne w swoim rodzaju miejsce, w którym można poczuć się jak w dziewiętnastowiecznej chacie naszych dziadów. Tutaj czas się zatrzymał. Wystrój, atmosfera i klimat panujący w Bacówce przenoszą Gości w inną epokę czasu. Wiele przedmiotów codziennego użytku przedstawia historię regionu i jego kulturę. Wszystkie pomieszczenia są utrzymane w tradycyjnym wystroju i klimacie. Jest izba do spania z kuchnią, w której znajduje się zabytkowy piec chlebowy opalany drewnem, wciąż działający, izba o wystroju myśliwskim (salon) z kominkiem i antresolą, duża i wygodna sypialnia z widokiem na kompleks leśny. Jest też miejsce na biesiadowanie, zwane „Drewutnią”, stanowiące wyśmienity przykład trendu budownictwa ekologicznego. Zostało ono wykonane z cegły glinianej, suszonej na słońcu z domieszką słomy, a tynki – z gliny z domieszką wapnia i takoż pomalowane. Wystrój i wnętrze wystylizowane są na XVI-wieczną gospodę, zwaną oberżą. W "Bacówce u Harnasia" do dyspozycji gości przygotowano także saunę.
W „Zbójnickiej Chacie” – Gospodyni serwuje potrawy regionalne: prażuchę, danie z kociołka przygotowane na ognisku, kwaśnicę babiogórską, moskale przygotowane na blasze, golonkę marynowaną, kotlet bacowski, karkówkę hajducką oraz wiele innych.
Bacówka otrzymała wiele nagród i wyróżnień w konkursach agroturystycznych szczebla regionalnego oraz wojewódzkiego, zajmując pierwsze miejsca w kategorii „Dziedzictwo kulturowe Podbabiogórza”, „Najlepsze gospodarstwo edukacyjne Małopolski w 2014 r.” oraz „Najpiękniejszy ogród przydomowy, obejście w gospodarstwie rolnym”.
„Ze zbójem w Kolibie”
W „Bacówce u Harnasia’’, wśród zabytkowej zabudowy, kultywuje się tradycje i obrzędy zbójeckie. Bacówka wyposażona jest w wiele przedmiotów dawnych, nierzadko o wartości muzealnej. Można wszystkiego dotknąć i obejrzeć. Najbliższa okolica sprzyja długim spacerom, umożliwia obcowanie z przyrodą. To całkiem inne otoczenie, inny świat: wspaniałe widoki, błogi spokój, relaks w otoczeniu szumiących jodeł, sosen, świerków i potoków o krystalicznie czystej wodzie.
Gospodarz – pasjonat zajmuje się przydomową hodowlą owiec i wyrobem produktów owczych, propagujące oraz rewitalizując góralskie tradycje pasterskie. Jego „bacowska” pasja jest inspirowana kulturą górali beskidzkich.
Pobyty weekendowe 3-dniowe w cenie 250 PLN (od obiadu w piątek do obiadu w niedzielę).
W ramach pobytu Gospodarz zapewnia dodatkowe atrakcje:
- zwiedzanie bacówki z Gospodarzem,
- opowieści przy kowadle,
- posiady przy ognisku z historią i tradycją zbójnicką,
- degustacja zbójnickich kulasów i kury pieczonej w glinie,
- biesiada w zbójnickiej chacie z degustacją potraw regionalnych,
- pokaz strzelania z czarnoprochowej broni zbójnickiej.
W „Bacówce u Harnasia” zorganizować można różnorodne zajęcia edukacyjne dla dzieci. Podczas zajęć pn. „Pasterska kultura górali beskidzkich”, Baca – animator przekazuje dzieciom swoją życiową mądrość, rozmawia z nimi, oprowadza je po gospodarstwie oraz najbliższej okolicy. Organizuje dla małych Gości pokazy wyrobu sera, bundzu, pieczenia moskalików na blasze, a także pokazy kowalstwa oraz garncarstwa.
Organizowane są tutaj wyjątkowe „Zbójnickie szpasy”, czyli tradycje zbójnickie na wesoło, jak: rzut toporami w wyznaczony cel, dojenie kozy, granie na trombicie pasterskiej, strzelanie z łuku do tarczy z dzikiem, pranie na tarze. Bacówka to idealne miejsce do organizacji wieczorów kawalerskich lub panieńskich, gdzie kandydaci poddawani są „okrutnym” próbom, mającym zahartować ich przed wejściem w związek małżeński.
Szczegółowe programy i ceny na stronie www.
Istnieje możliwość dostosowania programów do potrzeb grup zorganizowanych.