Gościniec Dworski Ropa
Ropa 578 A, Ropa
Region turystyczny: Beskid Sądecki i Niski
To wyjątkowe miejsce przepełnione jest historią, pięknem, naturą i staropolską gościnnością. Jego atutem jest wyborna kuchnia z nutą Karpat oraz dworskiej tradycji kulinarnej. Jak na dwór przystało, kuchnia pełna jest także smaków dalekiego świata.
Na Gości czekają cudowne chwile wypoczynku w przepięknym ogrodzie, w 2 hektarowym parku dworskim, wśród ziół, kwiatów, ptaków i zapachów natury. Obejrzeć tu można zabytkowe eksponaty: starą kuźnię z wyposażeniem, piwniczkę, wozownię, młyn wiatrakowy, a także wyruszyć na wędrówkę, by odkryć piękno Beskidu Niskiego.
„Gościniec Dworski” posiada Certyfikat Małopolskiej Trasy Smakoszy, jest także Laureatem Plebiscytu Wielkie Odkrywanie Małopolski w kategorii „Smacznie i z tradycją”.
„W dworskiej kuchni – rarytasy pachnące ogrodem, lasem i łąką” – warsztaty kulinarne
Pobyt w „Gościńcu Dworskim” to wypoczynek w niepowtarzalnym i urokliwym miejscu. Sercem dworu jest znakomita kuchnia, w której potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów pochodzących z dworskiego ogrodu lub okolicznych ekologicznych gospodarstw.
Gospodyni opowie jak przechowywać i przetwarzać zioła, warzywa i owoce. Odkryje kulinarne tajemnice wypieku zdrowego, domowego chleba na zakwasie z dodatkiem: ziół, nasion, suszonych owoców i orzechów.
Pobyt w tym niezwykłym miejscu urozmaicają organizowane w oficynie warsztaty kulinarne, w każdy drugi weekend miesiąca od maja do października.
Rozległy ogród pełen jest starych drzew, ziół, zbóż oraz różnorodnych roślin. Znajduje się w nim również woliera dla ptactwa hodowlanego: pawi, bażantów, kaczek, różnych odmian kur oraz królików.
Pobyty 3-dniowe każdy drugi weekend miesiąca od maja do października (od obiadokolacji w piątek do obiadu w niedzielę). W ramach pobytu Gospodarze zapewniają:
- zwiedzanie dworu i ogrodu z historią w tle,
- udział w warsztatach kulinarnych – z degustacją: proziaków, podpłomyków i chleba,
- degustacja potraw regionalnych: pesto z czosnku niedźwiedziego, karpacki żur na zakwasie kiszonym w gospodzie, pierogi łemkowskie, karpacki ser wędzony.
Warsztaty kulinarne odbywają się przy zgłoszeniu min. 6 osób.