Restauracja Qualita Kraków
Wygrana 6, 30-311 Kraków
Region turystyczny: Kraków i okolice
Komponując swoje menu restauracja stawia przede wszystkim na tradycyjne polskie dania przygotowywane ze świeżych, regionalnych produktów najwyższej jakości. W wielu daniach można znaleźć produkty regionalne, wytwarzane w tradycyjny sposób, takie jak pstrąg ojcowski, czy sery z Jury. Karta dań modyfikowana jest co kwartał, a jej uzupełnienie stanowią okresowe oferty sezonowe oparte na aktualnych trendach kulinarnych. O wyjątkowości restauracji świadczy szereg prestiżowych wyróżnień, którymi Qualita może się pochwalić. Są wśród nich między innymi czapka popularnego, żółtego przewodnika kulinarnego Gault&Millau, czy rekomendacja Restaurant Week, którego przedstawiciele ocenili miejsce jako najlepszą restaurację w mieście i restaurację o najlepszej atmosferze.
Gault & Millau znany też jako „żółty przewodnik” to sławny na całym świecie i bardzo wpływowy przewodnik po restauracjach, który w 1965 roku stworzyło dwóch francuskich krytyków kulinarnych – Henri Gault i Christian Millau. Oceny w Gault & Millau wyrażone są w skali czapek, gdzie jedna czapka to najniższa przyznawana ocena, podczas gdy pięć czapek to ocena maksymalna.
Restauracja Qualita posiada także oficjalną rekomendację stowarzyszenia Slow Food Polska. Wnętrze restauracji jest urządzone nowocześnie i elegancko. Połączenie przeszklonych elementów i jasnych kolorów sprawia, że pomieszczenie dosłownie żyje. Podświetlona ściana prezentująca pejzaż Krakowa nie pozwala zapomnieć, że jest się gościem królewskiego miasta.