Restauracja Albertina Kraków
ul. Dominikańska 3, 31-043 Kraków
Region turystyczny: Kraków i okolice
Świadczą o tym przede wszystkim powracający goście, ale i liczne nagrody i wyróżnienia. Ta działająca od kilku lat restauracja może pochwalić się rekomendacją Slow Food Polska, posiada dwie czapki od Gault&Millau.
Gault & Millau znany też jako „żółty przewodnik” to sławny na całym świecie i bardzo wpływowy przewodnik po restauracjach, który w 1965 roku stworzyło dwóch francuskich krytyków kulinarnych – Henri Gault i Christian Millau. Oceny w Gault & Millau wyrażone są w skali czapek, gdzie jedna czapka to najniższa przyznawana ocena, podczas gdy pięć czapek to ocena maksymalna.
Karta menu budowana jest tu w oparciu o świeże, sezonowe produkty, dostarczane przez zaprzyjaźnionych, niedużych dostawców, a w restauracji od początku kultywuje się przyjemność jedzenia w połączeniu ze świadomie dobranym winem. Albertina kocha polskie wina i widać to w karcie. Znajdziemy tu etykiety z Domu Bliskowice, Srebrnej Góry, Winnicy Turnau, Winnicy Jakubów, a także z Winnicy Wieliczka, która przygotowała nawet specjalnie na zamówienie restauracji wino Albertina Chardonnay. W Albertinie elegancki minimalizm wnętrz przełamują akcenty kwiatowe i roślinne. Jednak prawdziwą perełką, na której warto zawiesić oko, są przepiękne grafiki Edwarda Dwurnika, przedstawiające Kraków w sposób bajkowy i zabawny.