Naturalny skarb Małopolski

Krople wody rozpryskujące się na powierzchni
Małopolska skrywa wiele skarbów… Natura, sztuka, rzemiosło, tradycja, dzieła ludzkich rąk zaskakują i zachwycają. Jeden z małopolskich skarbów jest jednak zupełnie wyjątkowy… Jego źródła biją wśród górskich skał, wypływają z głębi ziemi… Ten skarb to woda! Czysta, naturalna, nasycona biopierwiastkami – minerałami dającymi życie… Nigdzie w Polsce nie ma drugiego takiego regionu, gdzie występuje tak ogromna różnorodność wód. Dlatego przygotowaliśmy dla Was wodny miniprzewodnik turystyczny, dzięki któremu małopolskie wody nie będą miały przed Wami tajemnic.

Źródła wód biją w różnych zakątkach Małopolski, najczęściej jednak w terenach górskich i podgórskich. W zależności od struktury geologicznej danego obszaru, wysycenia i proporcji minerałów posiadają różne, często odmienne właściwości. Prawdziwym zagłębiem balneologicznym jest Dolina Popradu, to z tutejszych uzdrowisk, takich jak Muszyna, czy Piwniczna pochodzą najcenniejsze małopolskie wody. Ważne jednak by nie pogubić się w wodnej ofercie i odnaleźć odpowiednią wodę dla siebie, szczególnie, że może ona służyć nie tylko samemu nawodnieniu, ale także suplementacji, a nawet leczeniu niektórych schorzeń. 


Zacznijmy zatem od tego jakie wody można znaleźć w Małopolsce. 


Rozróżniamy: wody lecznicze, o wysokich stężeniach niektórych substancji, które wspomagają leczenie, mineralne (nisko, średnio i wysoko mineralizowane, o różnym poziomie wysycenia CO2), służą nawadnianiu i suplementacji w zależności od potrzeb organizmu, a także źródlane, które mają najmniej składników mineralnych i można je spożywać bez względu na ograniczania dietetyczne. Woda wpływa na szereg procesów w naszym organizmie. Odpowiednio dobrana stanowi idealną suplementację diety, dostarczając składniki mineralne niezbędne do naszego prawidłowego funkcjonowania. Wybierając wodę do picia, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zawartość wapnia, magnezu i wodorowęglanów. Jeżeli na etykiecie wody nie znajdziemy opisu, z jakiego typu wodą mamy do czynienia, powinniśmy sprawdzić, ile wynosi suma zawartych w niej składników mineralnych.


Warto jednak wiedzieć, że najwięcej składników mineralnych posiadają wysoko zmineralizowane, naturalne wody mineralne. W litrze takiej wody znajdziemy w sumie ponad 1 500 mg wszystkich składników mineralnych. Te wody zawierają najwięcej wapnia i magnezu. Do wód wysoko zmineralizowanych należą Piwniczanka, Kryniczanka, czy Muszynianka. Wody średnio zmineralizowane posiadają od 500 do 1 500 mg składników mineralnych w litrze. Tutaj na uwagę zasługuje, Małopolanka, Skarb Życia Muszyna, czy Wysowianka z jodem. Wody nisko zmineralizowane , w tym np. Zakopiańska, mają poniżej 500 mg składników mineralnych w litrze. Na sklepowej półce znajdziemy także wody źródlane (Gorczańska Krynica), które charakteryzują się niską zawartością składników mineralnych. Nie każda woda jest odpowiednia dla każdego – wiele zależy od wieku, stylu życia, diety, a także schorzeń. Generalnie rodzice dzieci do drugiego roku życia nie powinni podawać swoim pociechom wód wysoko zmineralizowanych. Nie powinny też po nie sięgać osoby starsze. Za to są one najlepsze dla osób aktywnych, intensywnie pracujących umysłowo czy fizycznie.


Małopolska słynie również, a może przede wszystkim, z wód leczniczych. W regionie znajduje się 1/3 wszystkich złóż tego typu wód w kraju. To panaceum na wiele dolegliwości. Są stosowane wspomagająco m.in. w chorobach układu krążenia, trawienia, dróg oddechowych i moczowych oraz przy dolegliwościach reumatycznych czy urazach. Wspomagają leczenie miażdżycy i cukrzycy. W Małopolsce mamy kilkadziesiąt wód leczniczych. W zależności od typu wykorzystujemy je do kąpieli leczniczych, picia lub inhalacji. Większość z nich, jeśli zastosujemy się do ogólnych zaleceń, możemy używać także w domowych warunkach.


Czy zastanawialiście się kiedyś nad smakiem wody… Woda, pomimo swojego neutralnego charakteru może mieć różna smaki. Ciekawostką jest, że wody, podobnie jak wina, można dobierać do dań lub win. W zależności od zawartych w wodzie składników mineralnych może przybierać różne aromaty, które raz będą pasowały do dań z drobiu , ryb i białych win, a innym razem do win czerwonych i krwistych mięs. Sztuka paringu małopolskich wód mineralnych została opisana w Karcie wód, którą znajdziesz TUTAJ


Wody najlepiej smakują oczywiście tam skąd wypływają, dlatego koniecznie zaplanujcie wycieczkę szlakiem wód mineralnych. Można je wtedy pić prosto ze źródła w urokliwych pijalniach. Jeśli jednak będziecie się chcieli raczyć wodami w domach wybierajcie w miarę możliwości szklane butelki. Dzięki temu ograniczycie zużycie plastiku. Zachęcamy – rozsmakujcie się w małopolskich wodach mineralnych – naturalnie!

Multimedia


Powiązane treści