Zasmakuj w podróży… w Małopolsce
W tym roku udowodnimy Wam, że poszukiwanie nowych smaków, aromatów i kuchennych inspiracji wcale nie wymaga odległych podróży i poszukiwań. Podczas tegorocznej kampanii pod hasłem Małopolska - zasmakuj w podróży, zaprezentujemy Wam nasz region od kuchni… Pokażemy Małopolskę przez pryzmat tradycji kulinarnych, tak zróżnicowanych i niejednorodnych, powiemy czego koniecznie musicie spróbować odwiedzając Małopolskę, gdzie kupować prawdziwe, małopolskie rarytasy, podpowiemy gdzie spotkać niezwykłych ludzi, którzy tworzą współczesną małopolską kuchnię, a także nauczymy Was jak samemu przygotować lokalne specjały. Uwierzcie - te bliższe wyprawy po Małopolsce potrafią zaskoczyć i zaintrygować!
Wystarczy na bieżąco zaglądać na visitmalopolska.pl i profil Odkryj Małopolskę na Facebooku aby odkrywać nowe treści dotyczące tajemnic kuchni każdego z zakątków Małopolski, przekonać się jak bardzo są niejednorodne, z jak różnych wpływów kulturowych i historycznych się wywodzą. Dowiecie się dlaczego podhalańskie potrawy są tak proste i składają się maksymalnie z kilku składników, a tradycje serowarnicze mają tak długą historię, przekonacie się, dlaczego karp zatorski to prawdziwie królewska ryba, jabłka w okolicach Łącka są tak soczyste, a rozwój winnic w regionie to nie kwestia mody i ocieplenia klimatu. Poznacie historie ludzi z pasją, którzy dziś wytwarzają regionalne specjały i dbają by dawne receptury nie uległy zapomnieniu. Dla pasjonatów gotowania nie zabraknie kulinarnych inspiracji, sprawdzonych przepisów, a dla poszukiwaczy kulinarnych pamiątek z podróży służymy wskazówkami gdzie znaleźć najsmaczniejsze produkty.
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, aby nasze podróżowanie było bardziej przyjazne środowisku naturalnemu, nie pozostawiało śladu węglowego. Własne nogi albo rower niejednokrotnie zastępują samochód. Ale warto zastanowić się również nad tym, czy przysmaki, którymi raczymy się podczas wycieczek, są zdrowe, ekologiczne, tradycyjnie wytwarzane, a ich niepowtarzalny smak, który staje się wspomnieniem ma źródło w tradycyjnej recepturze. Zachęcamy, abyście w tym roku nie tylko byli ekoturystami, ale także turystami kulinarnymi! Świadomymi, otwartymi na nowe smaki, wrażenia, ale także niezwykłe opowieści związane z lokalną kuchnią. Postaramy się Wam w tym pomóc!
Turystyka kulinarna jest jak kolejny stopień wtajemniczenia w odkrywaniu otaczającej nas rzeczywistości. Dlaczego jest ona taka ważna?
Przede wszystkim uruchamia wszystkie zmysły. Każde miejsce posiada nie tylko zabytki, atrakcje szlaki i obiekty umożliwiające aktywny wypoczynek, ale także unikalne smaki, aromaty, a nawet tekstury, które możemy poczuć, chłonąć i dotykać. Wspólne biesiadowanie jednoczy wokół stołu, pozwala nawiązywać nowe znajomości, więzi i relacje z najbliższymi, których często brakuje nam na co dzień. Kuchnia łączy tradycję z nowoczesnością, czerpie z natury to co najlepsze, by służyć człowiekowi. Poprzez kulinarne tradycje wniknięcie głęboko w historię regionu, lokalne rzemiosło, tradycje rolnicze, zwyczaje lokalnej ludności, będziecie bardziej otwarci na naturę i jej dary. Uwierzcie, turystyka kulinarna to nie tylko kwestia jedzenia, to absolutnie wyjątkowa, wielowymiarowa przygoda!
Dacie się namówić? Z pewnością tak! Smakujcie podróży po Małopolsce