Bacówka Jana Gawlaka Zakopane
Zakopane
Region turystyczny: Tatry i Podhale
Na tle panoramy Tatr doskonale widocznej z zakopiańskiej Olczy od 15 lat Jan Gawlak wypasa około tysiąca owiec, które należą do hodowców z różnych – nawet odległych – miejscowości Podhala. Sam hoduje ponad 70 owiec. Wcześniej wypasał po sąsiedzku w Poroninie. – Bacówkę przejąłem po teściu Józefie Fedro, znanym olczańskim bacy, u którego juhasiłem i praktykowałem – zaznacza Jan Gawlak. Teraz baca zajmuje się głównie wyrobem oscypków. – Trzeba wszystko zrobić, aby to pasterstwo utrzymać. Na Olczy tylko w trzech domostwach są owce – ubolewa. A jak podkreśla uparty góral pasterstwo to podwalina tutejszej tradycji i kultury. Podobnie zresztą jak oscypek, który towarzyszył pobytowi owiec na wypasie na górskich polanach jak i halach. Dlatego też Jan Gawlak wkłada całe serce i wiedzę o puceniu oscypka przekazywaną z pokolenia na pokolenia w jego rodzinie. Może dlatego dla wielu właśnie sery owcze z olczańskiej bacówki należą bez wątpienia do najlepszych w całej Małopolsce.