Bacówka Wojciecha Komperdy Czorsztyn
Czorsztyn
Region turystyczny: Pieniny i Spisz
— Chcąc nie chcąc, żeniąc się z moją kobietą, trzeba było pomyśleć o stadku – śmieje się gospodarz.
Bacówki z oryginalnymi owczymi przysmakami to nie tylko domena Podhala, ale i Pienin. A tutaj bacówkę w Czorsztynie prowadzi baca Wojciech Komperda. Ten powszechnie znany i szanowany góral swoje owce wypasaw Czorsztynie w Pienińskim Parku Narodowym, przy szlaku turystycznym na Trzy Korony. Stąd i każdy turysta przemierzający ten szlak może bez problemu i większego wysiłku odwiedzić tę bacówkę. Zazwyczaj baca Kompedra wypasa stado owiec liczące ponad 800 sztuk i wtedy potrzebuje czterech juhasów, ale i sam nie ma lekko. Wstaje o 4 rano, ale jak powtarza, świat jest najpiękniejszy, gdy budzi się do snu. Jak robi się smakowity oscypek?
— Dobrze, czysto i solidnie – mówi Komperda.
Jego produkty smakował nawet Aleksander Kwaśniewski, były prezydent Polski, któremu baca zawiózł sery do pałacu prezydenckiego. Swoje oscypki promuje też na targach międzynarodowych, był m.in. w Turynie. Włosi byli zachwyceni. Decydując się na odwiedziny i zakupy na bacówce w Czorsztynie możemy być pewni, że zakupione owcze sery są świeże i wytworzone zgodnie z oryginalną recepturą. A przy okazji można poznać czarującego gospodarza – bacę, który gazduje właśnie w tej części Pienin.