Restauracja Biała Róża Kraków
Floriana Straszewskiego 16, 31-101 Kraków
Region turystyczny: Kraków i okolice
W garnkach mieszają stare receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, z wiedzą i doświadczeniami zdobywanymi codziennie. Nie obce są im eksperymenty kulinarne. Do tego dodają ciężką pracę, pasję i zaangażowanie. Tak powstają dania i charakter Restauracji Biała Róża. Wszystko to dedykowane jest mieszkańcom Krakowa, kochającym jego aurę i turystom chcącym dotknąć i spróbować niepowtarzalnego klimatu miasta. W doborze produktów szefowie kuchni konsekwentnie stawiają na sezonowość, bliską lokalizację upraw, etykę hodowli i przede wszystkim wysoką jakość. W 2016 roku Biała Róża otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Od 2015 roku restauracja recenzowana jest w żółtym przewodniku Gaullt & Millau Polska.
Gault & Millau znany też jako „żółty przewodnik” to sławny na całym świecie przewodnik po restauracjach, który w 1965 roku stworzyło dwóch francuskich krytyków kulinarnych – Henri Gault i Christian Millau. Oceny w Gault & Millau wyrażone są w skali czapek, gdzie jedna czapka to najniższa przyznawana ocena, podczas gdy pięć czapek to ocena maksymalna.