Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Bacówka Ryszarda Kuchty Białka Tatrzańska

Bacówka Ryszarda Kuchty Białka Tatrzańska

Bacówka w Białce Tatrzańskiej od frontu. Przed budynkiem stoi dużo naczyń i wiaderek. Po prawej wyłania się dach innego budynku. Za nimi widnieje niebieskie niebo.

Białka Tatrzańska Region turystyczny: Tatry i Podhale

O wszystkie polany na stokach Kotelnicy troszczy się baca Ryszard Kuchta. Prowadzi on bacówkę w popularnej i obleganej przez turystów okolicy, tuż obok wyciągu na Kotelnicy Białczańskiej. Kolej linowa jest czynna również w lecie. Z górnej stacji można podziwiać piękną panoramę i pasące się na zielonej hali owce.
Wypasem owiec w rodzinie bacy zajmowano się z dziada pradziada. On sam pracy ma co niemiara, bo opiekuje się jednym z największych stad w okolicy, ale lubi to co robi i zapewne właśnie to sprawia, że wyrabiany tam przez niego bundz jest tak pyszny. Wypasanie odziedziczył po ojcu i dziadku. — Od dziecka byłem przy zwierzętach gospodarskich. Szczególnie bliskie sercu są mi owce i konie – wyznaje. Ryszard Kuchta wypasa 800 owiec, w tym 200 swoich. Jest jednym z najprężniejszych baców w okolicy. Praca z owcami jest jego pasją. — Do bacowania dochodziłem sukcesywnie, pomagając ojcu i ucząc się różnych prac przy zwierzętach – tłumaczy. Sery w bacówce: gołka, żentyca, oscypek, bryndza, bundz. Mięsa: Jagnięcina podhalańska, baranina. Na hali bacują psy: Dolina, Dunaj, Bućko, Zbójek, Misiek Źródło: informatoriumkarpackie.pl

Powiązane treści