Bacówka Stanisława Mąki Leśnica
Leśnica
Region turystyczny: Tatry i Podhale
Stanisław Mąka bacuje przy drodze do Gronkowa, a stada, czy jak kto woli kierdle owiec wypasa w rejonie Leśnicy. Warto tutaj zaznaczyć, że Podhale mimo rozwoju turystycznego to ciągle region kontrastów. Obok znanych kurortów turystycznych jak Bukowina czy narciarskich jak Białka, tuż obok znajdują się też niewielkie miejscowości w których ciągle jeszcze przeważa góralska tradycja i wiejski krajobraz. Ale któż z nas właśnie za czymś takim nie tęskni? Warto zatem po owcze sery wybrać się do miejsca, gdzie tradycja jest wszechobecna. A oscypki, ale też żętycę i bundz Stanisława Mąki chwalą w całej Leśnicy i Groniu. Jego oscypki są podobno najlepsze w okolicy. Być może baca korzysta ze starych receptur swojego pasterskiego rodu. Pan Stanisław najpierw juhasił, gdy wypasał jego ojciec. Potem bacowaniem zajmowali się bracia, a teraz przyszła pora na niego. Przeszedł więc całą pasterską ścieżkę kariery zawodowej i zna się na wypasie i produkcji oscypków jak nikt inny. O tym, że sery z jego bacówki są tak smaczne decydują rodzinne sekrety wytwarzania np. legendarnego oscypka.