Winnica Smykań Szczyrzyc
Właścicielem posesji jest Pan Marcin Lorek, który słynie z wytwarzania jednych z najlepszych serów oraz cydru. Pierwsza niewielka winnica w Koziarni została posadzona w 2005 roku i od przysiółka, w którym położone jest gospodarstwo otrzymała nazwę Smykań.
W 2009 roku posadzono kolejną plantację o powierzchni 70 arów w pobliskiej Słupi. Nowa winnica, położona na ciepłym zboczu posiada o wiele lepszą, niż poprzednia lokalizację, co w konsekwencji znacznie poprawiło jakość win z Koziarni. Na obydwu działkach uprawia się dość szeroki zestaw szczepów winorośli: regent, rondo, cabernet cortis, leon millot i marechal foch na wina czerwone, oraz seyval blanc, johanniter, bianca, muszkat odeski, siegerrebe i pinot gris na wina białe.Od niedawna powstają tu również wina musujące, a także macerowane wina białe, potocznie zwane „winami pomarańczowymi”, które wyrabia się metodą gruzińską. W ofercie winnicy jest również baza noclegowa dla gości, którzy po degustacji chcieliby wypocząć.