Bacówka Andrzeja Lassaka Lipnica Wielka
Lipnica Wielka
Region turystyczny: Beskid Żywiecki i Orawa
Bacówka stoi na Ziębowej Polanie, a owce pasą się głównie na Marysinej Polanie. — Przyszedłem tu 13 lat temu – mówi baca, któremu co roku swój owczy dobytek powierzają hodowcy z Chyżnego i Podhala. — Wypasam około 400 owiec, z czego 150 jest moich – zaznacza. Andrzejowi Lassakowi, który razem z synem kultywuje pasterskie tradycje, pomagają też żona i córki. Stale na bacówce jest też ojciec, również Andrzej Lassak, który niegdyś bacował w Bieszczadach, Jaworkach i Bukowinie Tatrzańskiej. — Od dzieciństwa wszystkie wakacje spędzałem na bacówce u ojca, więc staż przy owcach mam długi – podkreśla baca. W dni targowe rodzina Lassaków sprzedaje swoje sery przy drodze z Jabłonki do Bobrowa. Lipnica Wielka to jedna ze znanych i popularnych miejscowości na polskiej Orawie. A produkty z sera owczego w niczym nie ustępują tym wytwarzanym na Podhalu, Spiszu czy Pieninach. Oscypek wszędzie wytwarzany jest według tej samej procedury i zawartość mleka owczego (bo używa się też krowiego) wszędzie musi być na tym samym poziomie. Stąd i gwarancja odpowiedniej jakości choć smak oczywiście na każdej bacówce jest nieco inny. Każdy bowiem baca ma swoje rodzinne tajemnice i sekrety jak się powinno wytwarzać legendarnego oscypka.