Odkryj smak Małopolski - naturalnie!

Sery góralskie - oscypek i korbacze położone na desce. W prawym dolnym rogu  logo - napis Małopolska naturalnie
Najlepsze lokalne sery i wędliny, naturalne pieczywo, tradycyjne przetwory, świeżo wyciskane soki, dorodne warzywa i owoce to produkty, których poszukujemy podróżując po Małopolsce. Region słynie z unikalnych, smakołyków, których każdy turysta ma ochotę spróbować, ale jednocześnie często zastanawia się gdzie można je kupić, albo gdzie skosztować dań przygotowanych według tradycyjnych receptur z najwyższej jakości produktów. Spieszymy z podpowiedziami!

Jak powszechnie wiadomo, aby kupić najświeższy produkt, często również w najlepszej cenie, warto udać się wprost do producenta. Odkrywając każdy z zakątków Małopolski koniecznie trzeba poszukać gospodarstw agroturystycznych i lokalnych wytwórców, którzy słyną z przetworów z surowców pozyskiwanych wprost od lokalnych rolników lub nawet własnego gospodarstwa. Warto jednak zwracać uwagę na to czy produkty, które kupujemy posiadają odpowiednie certyfikaty świadczące o wpisie na listę produktów regionalnych (charakterystyczne czerwono-żółte lub żółto niebieskie  oznaczenia Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność), tradycyjnych (oznaczenie – produkt tradycyjny z Małopolski) lub należących do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (oznaczenie z charakterystyczną kucharską czapką Dziedzictwo Kulinarne Małopolska). Oznaczeniami warto się kierować również robiąc zakupy w popularnych sklepach. Znaczki są bowiem gwarantem pochodzenia i wysokiej jakości produktu. Nigdzie jednak pstrąg ojcowski nie smakuje lepiej, niż nad rybnym stawem w Ojcowie, z widokiem na lasy i białe wapienne ostańce, albo bryndza i oscypek w bacówce na górskiej hali z tatrzańskimi szczytami w tle. W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji możecie ruszyć szlakiem Wieś dla smakoszy. Gwarantujemy, że nie zabraknie Wam doznań smakowych. 


Lokalnych pyszności, świeżych owoców i warzyw nie zabraknie oczywiście na lokalnych targach. W wielu miejscowościach w Małopolsce, dzięki wsparciu środków unijnych, powstały place targowe z wygodną infrastrukturą gdzie będziecie mieli okazję bezpośrednio spotkać się z lokalnymi rolnikami i poczuć aromat świeżo zerwanych owoców dojrzewających pod małopolskim słońcem. W samym Krakowie, w każdą środę  (w nieco okrojonej formule), i sobotę  (w pełnym zakresie) zaprasza słynny już Targ Pietruszkowy, na którym pojawiają się najbardziej pożądane małopolskie przysmaki. Warto wpaść na Podgórze i zrobić większe zakupy. To nie jedyna tego typu inicjatywa w stolicy Małopolski. W każdą sobotę w regionalne pyszności można zaopatrzyć się również na Targu Ekosfera Stara Piekarnia, w industrialnej przestrzeni Płaszowa. Od maja do października w Wielkiej Wsi nieopodal Krakowa odbywa się Targ Wielkowiejski. Ta lokalna inicjatywa kulinarna. Na co dzień zawsze można wpaść na położony w centrum miasta Stary Kleparz, gdzie w ramach szerokiej oferty towarów z różnych zakątków znaleźć można również wiele miejscowych specjałów. 


Bardzo ciekawym miejscem jest Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, gdzie w jednym miejscu zgromadzono szeroki asortyment najlepszych lokalnych smakołyków. Ofertę centrum uzupełnia sprawny system sprzedaży on-line – paczkaodrolnika.pl, dzięki czemu najlepsze produkty mogą trafić wprost pod Wasze drzwi. W centrum funkcjonują ogródki edukacyjne, gdzie każdy może przekonać się jak rosną i dojrzewają owoce i warzywa oraz sklepik otwarty od poniedziałku do soboty. 


W sezonie letnim organizowanych jest też wiele imprez o charakterze kulinarnym. Wystawiają się tam lokalni rolnicy i producenci. Takie wydarzenia  to nie tylko doskonała okazja do zrobienia zakupów ale także poznania lokalnych tradycji kulinarnych, zwyczajów i degustowania nieznanych smaków. Wśród regionalnych imprez kulinarnych prym Wiedzie Małopolski Festiwal Smaku, którego celem jest zaprezentowanie najbardziej charakterystycznych małopolskich produktów i dań. 


W ostatnich latach Małopolska słynie również z wyjątkowych win wytwarzanych w ponad 100 winnicach położonych na południowych stokach Pogórza i Jury. Łagodny klimat i duże nasłonecznienie pozwoliło powrócić do dawnych tradycji winiarskich na tych terenach. Wina smakują najlepiej próbowane w bezpośrednio w winnicach, szczególnie latem, wśród zielonej winorośli i dojrzewających winogron. Butelka szlachetnego trunku doskonale sprawdzi się jako pamiątka z podróży. 


Ale co zrobić jeśli na trasie złapie nas głód, a będziemy chcieli mieć pewność, że to co zjemy będzie przygotowane z miejscowych produktów w oparciu o tradycyjne receptury.  Nic prostszego – wystarczy sprawdzić które restauracje i karczmy na naszej drodze otrzymały certyfikat w ramach Małopolskiej Trasy Smakoszy.


Restauracje Małopolskiej Trasy Smakoszy - miejsca o wyjątkowej, regionalnej architekturze i wystroju wnętrza, mające niepowtarzalny klimat, pachnące drewnem i serwujące specyficzne dla danego regionu potrawy - są niejako ambasadorami dziedzictwa kulinarnego Małopolski. W swoich przesiąkniętych zapachem mięsiw i przypraw ścianach, kuszą nie tylko kuchnią ale i historią, legendami oraz opowieściami snutymi przy blasku świec. Posiłek umila regionalna muzyka, a oko cieszy ludowy wystrój wnętrz i ubiór obsługi.


Podróżując po Małopolsce zadbajcie o to, by nie umknął Wam żaden unikatowy smak. Rozkoszujcie się wybornymi smakołykami i chłońcie region wszystkimi zmysłami – naturalnie!

Multimedia