Bacówka Stanisława Barnasia Czerwienne
Czerwienne
Region turystyczny: Tatry i Podhale
— Ojciec założył bacówkę w połowie lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku – wspomina baca. Wcześniej na wypas jeździł do Bystrzycy Kłodzkiej. Stanisław od 16 roku życia pomagał przy owcach. Teraz baca ma setkę owiec rasy cakiel i 50 sztuk polskiej owcy górskiej. W sumie podczas sezonu wypasowego opiekuje się blisko 400 owcami. Posiada certyfikat na oscypek. Teraz tajniki, związane z recepturą oscypka, przejął Stanisław. I dzięki nim właśnie zdaniem wielu miłośników oscypka jego sery odznaczają się wyjątkowym smakiem. Tutaj zresztą czynników decydujących o smaku serów jest wiele od tego czym żywią się owce, poprzez sposób pucenia oscypka jak i potem jego wędzenia. Tutaj każdy baca ma swoje tajniki i tajemnice i pilnie je strzeże przed konkurencją. To dzięki nim oscypek mimo strzeżonej receptury na każdej bacówce ma jednak swój odrębny, unikalny smak.